Verwerking

Een miskraam kan zeer teleurstellend zijn. Vaak treden er ook gevoelens op van opstandigheid, woede, schuld, neerslachtigheid en rouw. Het kan dan ook prettig zijn om er met iemand over te praten.

Het verwerken van een miskraam verschilt per persoon. De één ziet een miskraam als pech en pakt snel het leven weer op, voor de ander is het een proces van diepe rouw. Neem de tijd die je nodig hebt om deze gebeurtenis te verwerken. Voor meer informatie of hulp hierbij, zie de website steunpuntnovaMiriam van Kreij, www.praktijk-leef.nl of www.mamacoachamersfoort.nl/kinderwens.

Er zijn ook documentaires of podcasts. De herkenning kan heel steunend zijn; docu Misverstanden over miskramen of deze korte docu Alles klopte, behalve het hartje, waarin Quinty 3 vrouwen interviewt over hun miskramen. Tip; podcast Miskraammonologen of Bloedeerlijk is ook een aanrader.

Recidiverende miskramen

Na twee miskramen (welke met echo bevestigd zijn) heb je de mogelijkheid om chromosomenonderzoek te laten doen. In 1% van de gevallen komt hier een afwijkende uitslag uit. Dan word je verwezen naar een gynacoloog en evt het regionale klinisch-genetisch centrum voor erfelijkheidsvoorlichting, familieonderzoek en verdere begeleiding. 

Nuttige links:

>> www.deverloskundige.nl/miskraam
>> www.miskraambegeleiding.nl
>> degynaecoloog

Contactgegevens

Verloskundigenpraktijk Luna
De Biezenkamp 90 (tegenover de apotheek)
3831 JA Leusden
info@praktijkluna.nl

Algemeen telefoon: 033-8200062
Dienstnummer: 06-55373685

Algemeen nummer is bereikbaar op:
maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 8:00-14:00 uur
(lunchpauze van 12:30-13:00 uur)



Handige links