Verloop

Bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap komt veel voor, in slechts een gedeelte van de gevallen van bloedverlies is er sprake van een miskraam. Bij de helft van de vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen weer op en blijft de zwangerschap gewoon bestaan. Door lichamelijk onderzoek kan geen volledige zekerheid worden verkregen over het verloop van je zwangerschap. Ook een ‘echo’ kan in de eerste periode van een zwangerschap geen zekerheid geven. Soms kan de echo geen hartkloppingen registreren, terwijl de zwangerschap nog wel intact is, maar nog zeer jong is. Als de echo wel hartkloppingen registreert, is er een kans van 90-95 % op een goede afloop.

Als er een echo is gemaakt en de zwangerschap is niet meer intact, dan vindt in 40% van de gevallen uitstoting binnen een week plaats.

Wanneer de zwangerschap niet meer intact is, heb je 2 keuzes: afwachten tot de miskraam spontaan opgang komt of een consult bij de gynaecoloog om de miskraam op te wekken. Dit gebeurt door middel van vaginale tabletten (cytotec) of een curettage. Deze opties zullen met jullie worden besproken.

Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Uit onderzoek blijkt dat het uitgestoten vruchtje meestal een afwijkende aanleg heeft. Door de afwijking vertraagt of stopt de ontwikkeling van het vruchtje. Een miskraam is niet tegen te houden; niet met medicijnen en ook niet met bedrust. Het afstoten van het vruchtje is een natuurlijke gebeurtenis. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken.

Contactgegevens

Verloskundigenpraktijk Luna
De Biezenkamp 90 (tegenover de apotheek)
3831 JA Leusden
info@praktijkluna.nl

Algemeen telefoon: 033-8200062
Dienstnummer: 06-55373685

Algemeen nummer is bereikbaar op:
maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 8:00-14:00 uur
(lunchpauze van 12:30-13:00 uur)Handige links