Ik ben bevallen

Controles

Tijdens het kraambed komen we geregeld langs om te kijken hoe het gaat met moeder en kind (en de rest van het gezin). De eerste twee dagen elke dag, daarna om de dag, tot 8-10 dagen na de bevalling. De kraamverzorgster helpt jullie thuis en doet regelmatig controles en vult deze in op een lijst. Deze lijst is voor ons belangrijk om te kunnen beoordelen of alles goed verloopt.

De kraamverzorgster geeft begeleiding bij de (borst)voeding en geeft veel tips voor de verzorging van jullie kind. Zie hier voor meer informatie om je vast voor te bereiden op de kraamweek. Checken of je kindje veilig slaapt? Download de folder Veilig slapen.

Kraamtranen

Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen, ofwel: babyblues. Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen zijn ‘van slag’, je hebt misschien last van stuwing en je hebt ineens een baby waar je voor moet zorgen en een verantwoordelijkheid voor voelt. Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Het wordt je allemaal teveel en je moet dan ineens huilen. Meestal verdwijnen de babyblues vanzelf na een paar dagen. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen.

Eén op de tien moeders krijgt na een bevalling in meer of mindere mate last van psychische problemen. Juist vroegtijdige ondersteuning en behandeling van psychische problematiek tijdens de eerste periode is zeer belangrijk.

Extra ondersteuning kan van
>> Mama-coach Jacqueline en Nienke Verloskundigen; beiden coach & verloskundigen; mamacoachamersfoort.
>> Judie Sneijders (coach & klinisch verloskundige) in Leusden; www.praktijk-leef.nl.
>> Frou Frou Begeleiding: Coaching voor moeders zonder roze wolk.
>> Vrouwencoach Jo-Anne van de Bor; joannevrouwencoach.

Of krijg ondersteuning via de cursus “roze-wolken-die-donderen” . Merk je dat je niet helemaal kunt genieten zoals je zou willen? Dat je niet die roze wolk voelt en dat je eerder somber bent? Dan is dit een cursus voor jou. Herkenning en erkenning van elkaar zal je steunen. Ook onze praktische en algemene informatie over het moederschap en bijkomende uitdagingen zullen je helpen. De cursusleidsters voor deze cursus zijn Barbara Wachters, GZ- en eerstelijnspsycholoog, en Hetty Belgraver, psychosociaal counselor. Wil je meer weten over deze cursus, over de inhoud of wanneer er weer een cursus plaatsvindt? Neem dan contact op met Barbara Wachters op 06 – 41 32 56 00 of of met Hetty Belgraver op 06 – 41 48 85 75.

Nog spullen over van het kraampakket?

Stichting Baby Hope zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is meer hygiëne in deze regio’s tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby levend en wel tegen zich aan kunnen drukken. Er is een in inzamelingspunten in Leusden! Je kunt hiervoor een mail sturen naar; kraampakketleusden@gmail.com of zie http://www.stichtingbabyhope.org.

Contactgegevens

Verloskundigenpraktijk Luna
De Biezenkamp 90 (tegenover de apotheek)
3831 JA Leusden
info@praktijkluna.nl

Algemeen telefoon: 033-8200062
Dienstnummer: 06-55373685

Algemeen nummer is bereikbaar op:
maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 8:00-14:00 uur
(lunchpauze van 12:30-13:00 uur)Handige links