Responsive image

Ik ben bevallen

Controles

Tijdens het kraambed komen we geregeld langs om te kijken hoe het gaat met moeder en kind (en de rest van het gezin). De eerste twee dagen elke dag, daarna om de dag, tot 8-10 dagen na de bevalling. De kraamverzorgster helpt jullie thuis en doet regelmatig controles en vult deze in op een lijst. Deze lijst is voor ons belangrijk om te kunnen beoordelen of alles goed verloopt.

De kraamverzorgster geeft begeleiding bij de (borst)voeding en geeft veel tips voor de verzorging van jullie kind. Zie hier voor meer informatie om je vast voor te bereiden op de kraamweek. Checken of je kindje veilig slaapt? Download de folder Veilig slapen.

Kraamtranen

Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen, ofwel: babyblues. Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen zijn ‘van slag', je hebt misschien last van stuwing en je hebt ineens een baby waar je voor moet zorgen en een verantwoordelijkheid voor voelt. Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Het wordt je allemaal teveel en je moet dan ineens huilen. Meestal verdwijnen de babyblues vanzelf na een paar dagen. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen.

Eén op de tien moeders krijgt na een bevalling in meer of mindere mate last van psychische problemen. Juist vroegtijdige ondersteuning en behandeling van psychische problematiek tijdens de eerste periode is zeer belangrijk. Kijk voor meer informatie hierover praktijkgeenrozewolk.

Extra ondersteuning kan van van mama-coach Vivian Vietje:  mamacoachamersfoort.
Of van vrouwencoach Jo-Anne van de Bor: joannevrouwencoach

Nog spullen over van het kraampakket?

Stichting Baby Hope zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is meer hygiëne in deze regio’s tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby levend en wel tegen zich aan kunnen drukken, er zijn al ruim 140 inzamelingspunten in Nederland. In Leusden is het inzamelpunt bij Wendy van Campen, het adres is Pachter 39. Spullen kunnen daar rechtstreeks worden ingeleverd. Zie http://www.stichtingbabyhope.org.

Contactgegevens

Verloskundigenpraktijk Luna
Centrum voor Jeugd en Gezin
De Mulderij 1
3831 NV Leusden

Telefoon: 033-8200062
Bereikbaarheid: Maandag - Woensdag - Donderdag (08:00 - 14:00 uur) en Vrijdag (9:00 - 15:00 uur). Wij houden lunchpauze van 12:30 tot 13:00 uur.

 

Voor ongerustheid, klachten en hulp bij de bevalling: 06-55373685

Email: info@praktijkluna.nl

Handige links