Spiraal

Iedereen is welkom in onze praktijk voor plaatsing of verwijderen van een spiraal. Je bent ook welkom als je nog nooit zwanger bent geweest. Als je een spiraal wilt laten plaatsen, ontvang je vooraf uitgebreide informatie over welke vorm van anticonceptie het beste bij jou/ jullie past. Mocht je net bevallen zijn, dan mag je na 10 weken een plaatsingsafspraak maken.

Voor een uitgebreid overzicht van anticonceptiemiddelen zie www.anticonceptie.nl of keuzehulp anticonceptie.

Het is mogelijk om een koper- of hormoonhoudende spiraal door ons te laten plaatsen en/of te laten verwijderen. Hiervoor hoef je niet bij ons onder controle te zijn geweest. De plaatsing wordt gedaan door Anne-Maart of Berdien. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de assistente of mailen naar info@praktijkluna.nl

Voor algemene informatie over spiralen kun je terecht op:

>> T-Safe
>> Mirena

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kan nu bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal. Als je belt voor een afspraak bespreken we eerst met je welk spiraal je voorkeur heeft. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena).

Koperspiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraal werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraal maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het T-safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.  Nadeel van de T-safe is dat de menstruaties net wat heftiger zijn qua bloedverlies.
Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een door ons geschreven recept het T-Safe spiraal af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraal kost € 69,- euro.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal Mirena bevat 1 hormoon, progestageen. Het zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het hormoon spiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 8 jaar. Uiteraard kan je de Mirena ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De spiraal zelf kost ongeveer € 150,- euro.

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke na zes weken of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Dan wordt er met de echo gekeken of de spiraal goed zit. Dit kun je zelf ook controleren; door met je vingers te voelen of de draadjes van de spiraal voelbaar zijn bij je baarmoedermond. Natuurlijk zijn wij ook tussendoor bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraal wil laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraal ben je direct weer vruchtbaar. Als je graag zwanger wilt worden kunnen we de afspraak indien gewenst, combineren met het geven van extra informatie voor een gezonde start van je toekomstige zwangerschap!

Kosten
Het plaatsen van spiraal wordt in principe vergoed door de verzekeraar. Voor een extra echo controle van de spiraal rekenen wij € 40,- als de spiraal niet door ons geplaatst is. We vragen dan een aantal dingen uit, oa hoe de plaatsing gegaan is en hoe het verloop gegaan is. Indien de spiraal wel door ons geplaatst is en je wilt graag een extra controle echo rekenen wij 20,-.

Contactgegevens

Verloskundigenpraktijk Luna
De Biezenkamp 90 (tegenover de apotheek)
3831 JA Leusden
info@praktijkluna.nl

Algemeen telefoon: 033-8200062
Dienstnummer: 06-55373685

Algemeen nummer is bereikbaar op:
maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 8:00-14:00 uur
(lunchpauze van 12:30-13:00 uur)Handige links