Waar bevallen?
In Nederland kun je, als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, thuis of in het ziekenhuis (geboortecentrum) bevallen. Zonder medische noodzaak is een thuisbevalling net zo veilig als een bevalling in het ziekenhuis/geboortecentrum.
Zowel bij de thuis- als de ziekenhuisbevalling begin je met je weeën thuis. Bij een bevalling in een geboortecentrum ga je in het laatste traject van de ontsluiting naar het ziekenhuis. Wil je alsnog thuis blijven dan is dit mogelijk.
Vaak wordt gedurende de zwangerschap wel duidelijk wat voor jullie de beste plek is. Het belangrijkste is dat je op die plek bent waar je je het veiligst voelt.
Thuis
Thuis ben je in je eigen omgeving en hebben jij en jouw partner meer controle over de bevalling. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en ben je in een vertrouwde omgeving. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt. Een thuisbevalling is bij een goede selectie door ons even veilig als een ziekenhuisbevalling.
Ga na of er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan (m.b.t. evt ambulance/tilassistentie):
- Mogelijkheid om te bevallen op de begane grond of 1e etage, liefst niet op zolder.
- Toegankelijke, niet steile trap. Bij een wenteltrap zul je het advies krijgen om op de begane grond te bevallen.
- Bij een gewicht boven de 100kg (na 36 weken zwangerschap) zul je het advies krijgen om op de begane grond te bevallen.
Bij een thuisbevalling hebben we hulp nodig van de kraamverzorgster, zij wordt door ons gebeld tijdens de tweede helft van de ontsluiting.
Bevallen in een geboortecentrum/het ziekenhuis
Bij het begin van de bevalling bel je ons, we komen dan bij je thuis en we bepalen samen wanneer je naar het ziekenhuis/geboortecentrum gaat. Meestal is dat bij 5 cm ontsluiting. Dan wordt ook de kraamzorg gebeld die ons assisteert bij de bevalling in het ziekenhuis. Wij begeleiden je naar het ziekenhuis en blijven bij je tot je bevallen bent.
Een reden om in een geboortecentrum te bevallen, is dat je je daar misschien prettiger voelt. Misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waarom thuis bevallen niet ideaal is.
Het voordeel van in een geboortecentrum bevallen is dat als de hulp van een gynaecoloog tijdens de bevalling nodig blijkt, je niet alsnog naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden. Het is wel goed om te weten dat dit alleen geldt bij spoedzorg. Voor niet-spoed kan een verplaatsing naar een ander ziekenhuis soms nodig zijn als de afdeling helemaal vol ligt.
Een nadeel is dat er in het ziekenhuis meer bacteriën zijn en er soms onnodig medisch ingegrepen wordt. Ook kan het op sommige tijden erg druk zijn waardoor er niet altijd plaats is in het eerste geboortecentrum/ziekenhuis van voorkeur. Voor spoed is er altijd plek.
Er geldt een eigen bijdrage voor de huur van de verloskamer (afhankelijk of je aanvullend verzekerd bent). Er geldt geen eigen bijdrage voor de assistentie van de kraamzorg bij de bevalling.
De ziekenhuizen/geboortecentra waar we het meest mee samen werken zijn: het Geboortecentrum Amersfoort, het geboortehuis Utrecht, het Wilhelmina kinderziekenhuis, het Tergooi Ziekenhuis Hilversum, of Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede.
Klinisch
Als in de zwangerschap of tijdens de bevalling blijkt dat er een medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen is er sprake van een klinische bevalling. Je bevalt dan op de verloskamers met een arts of klinisch verloskundige. De kosten hiervan worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar.