Corona update 11 Mei

Naar aanleiding van de nieuwe aanbevelingen van onze beroepsvereniging de KNOV en de maatregelen zoals die op de persconferentie van 21 april zijn besproken zijn de verloskundigen in Nederland ook aan de slag gegaan om te kijken welke Corona maatregelen aangepast kunnen worden zodat de zorg weer beter kan aansluiten aan de behoeftes.

Wat duidelijk moet zijn is dat we slechts met kleine stapjes vooruit kunnen gaan. Er zijn landelijk grote zorgen dat we een tweede crisis gaan krijgen als we nu alweer terug naar het normale zouden gaan. Hier moeten we met zijn allen voor waken, vandaar dat lang niet alle maatregelen nu teruggedraaid kunnen worden. Maar we zijn wel een stapje dichterbij gekomen.

 

Wat verandert er concreet:

  • Er wordt weer een echo aangeboden bij 8 weken om te zien of de zwangerschap vitaal is en of hij zich op de goede plaats ontwikkelt (in de baarmoeder en niet daarbuiten).
  • Het intakegesprek en ook de counseling (het voorlichtingsgesprek) voor de NIPT en 20 weken echo zijn nog wel telefonisch. Je krijgt via de mail of via een link de beschikking over het foldermateriaal wat daarover beschikbaar is.
  • We bellen niet meer vooraf aan een controle. We kunnen tijdens de afspraak alle vragen beantwoorden. Wel proberen we dan de 1 ½ meter afstand zo goed mogelijk te waarborgen en houden we de hygiënemaatregelen goed in het oog.
  • Er zijn nog steeds 2 telefonische controles (zonder controles op de praktijk) rond 20 weken en rond 24 weken.
  • Je partner mag mee naar de echo (geen anderen/kindjes)

Helaas zijn andere controles nog steeds zónder partner en zonder kinderen. We verwachten je dus in alle gevallen alleen op de praktijk. Weet dat we dit allemaal de moeilijkste maatregel vinden omdat we ons heel goed realiseren hoe spannend deze controles voor jullie samen zijn. De beroepsverenigingen van de verloskundigen en gynaecologen denken echter dat het echt te vroeg is om weer meerdere mensen toe te laten tot deze onderzoeken.

 

Voor de bevallingen en consulten thuis verandert er in deze regio niets. Wij komen bij je thuis, gaan samen met je naar het ziekenhuis indien nodig of gewenst. Je partner mag natuurlijk mee, maar anderen niet. Dus helaas geen moeder of vriendin erbij. Als je Coronaklachten hebt of positief op Corona getest wordt verwachten we van je dat je ons dat zo snel mogelijk mededeelt. In principe ziek je dit thuis uit en proberen we alle consulten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt. De onderzoeken tot nu toe wijzen er nog steeds op dat Corona in de zwangerschap niet anders verloopt dan buiten de zwangerschap en de risico’s voor de baby blijken tot nu toe miniem. Mocht een controle thuis nodig zijn, of ga je bevallen en je bent verdacht of positief getest, dan zullen wij zorgen voor alle noodzakelijke beschermingsmiddelen en geheel beschermd jouw bevalling begeleiden. Verder gaan we nu ook weer standaard één kraamvisite thuis doen. De andere visites doen we, zoals we de afgelopen tijd ook gedaan hebben telefonisch. Mocht er een reden zijn om thuis te komen doen we dat uiteraard wel.

 

Het blijft heel belangrijk dat jullie in alle gevallen contact opnemen als je vragen of klachten hebt. Wacht niet af (omdat het weekend is, of omdat er toevallig geen spreekuur is e.d.) maar bel áltijd met de dienstdoende verloskundige.

 

Tot zover de aanpassingen in de verloskundige zorg. We hopen opnieuw op jullie begrip en hopen dat de zwangerschap verder goed blijft verlopen en we je spoedig weer op onze eigen vertrouwde manier kunnen gaan begeleiden.

 

 

Contactgegevens

Verloskundigenpraktijk Luna
Centrum voor Jeugd en Gezin
De Mulderij 1
3831 NV Leusden

Telefoon: 033-8200062
Bereikbaarheid: Maandag - Woensdag - Donderdag (08:00 - 14:00 uur) en Vrijdag (9:00 - 15:00 uur). Wij houden lunchpauze van 12:30 tot 13:00 uur.

 

Voor ongerustheid, klachten en hulp bij de bevalling: 06-55373685

Email: info@praktijkluna.nl

Handige links